Tilbage til inspiration

Juleguide - bæredygtig fest og hygge

Udgivet 08. december 2021.

Skrevet af Sara Mandrup Holt

Sara er stifter og ejer af Make It Good Again. Ud over at hun arbejder på at fremme den grønne omstilling gennem sit arbejde, bruger hun også meget tid på at tænke over, hvordan hun kan gøre sin hverdag mere bæredygtig. Hun elsker at inspirere folk og hun håber derfor at hendes overvejelser kan hjælpe andre. Hvis du har nogen spørgsmål til hende, kan du kontakte hende via LinkedIn.

Firmafest, julestue med familien og julefrokost med vennerne. De flestes december-kalender er fuldt booket med sociale arrangementer. Når vi har travlt er det ofte at vi får sprunget over, hvor gærdet er lavest. Hvilket også medfølger at vi går på kompromis med nogle ting. Vi har lavet denne guide, så du forhåbentlig kan undgå at gå på kompromis med hverken bæredygtighed eller julehygge.

Hvis du er vært(inde)

Opfordr gæsterne til bæredygtighed

Som vært(inde) kan man have en stor indflydelse på hvor bæredygtig en fest er. Selvfølgelig kan man gøre ting som at sørge for at pynten er bæredygtig (se evt. guiden om bæredygtigt julepynt), og lade være med at bruge engangsservice. Men du kan også påvirke meget gennem din invitation.

Du kan for eksempel lave bæredygtigt tema, hvor gæsterne kun må komme i tøj de allerede ejer, eller som de køber genbrugt.

Hvis det er en julefrokost, hvor alle kommer med hver deres madret, kan du afklare en portionsstørrelse på forhånd. For eksempel sige at de skal lave en portion, som om de skulle servere for 4 personer. Folk har nemlig ellers en tendens til at tage alt for meget mad med - som om deres ene ret skulle brødføde hele selskabet.

Du kan samtidig opfordre til samkørsel, hvis du ved at dine gæster alligevel kommer fra samme område.

Lån de ting du mangler

Hvis du mangler ting, som ekstra stole eller service, er der ikke nogen grund til at gå ud og købe mere. Nogle af de gæster du inviterer kan helt sikkert tage nogle af de ting med. Ellers har du måske en flink nabo, du kan låne fra?

Rengøringen

Dette tip er måske ikke så jule-specifikt, men værd at have med i overvejelserne. Når du gør rent derhjemme, kan du benytte dig af hjemmelavet rengøring uden en masse miljøskadelige kemikalier. Du kan se nogle eksempler her.

Outfittet

Der er mange anledninger til at klæde sig flot på i julemånederne. Derfor kan det også være ekstra fristende at opdatere sit klædeskab, så man kan have et frisk outfit på til hver fest. Men som bekendt er modebranchen noget af det mest forurenende. Så husk det, når du overvejer festtøjet. Herunder giver vi dig nogle tips til, hvordan du kan se godt ud og være bæredygtig på samme tid.

Brug det du allerede har

Der er helt sikkert noget tøj i din garderobe, der vil fungere godt til en julefrokost. Er der en flot kjole, du kun har haft på én gang? Så er det oplagt at bruge den igen nu. Især hvis de selskaber du skal til, er med forskellige mennesker, er der ikke nogen grund til at have et nyt sæt tøj på hver gang. Hvis du er blevet lidt træt af et bestemt outfit, kan du måske gentænke det, ved at lave nye sammensætninger, eller peppe outfittet op med en masse accessories (som du allerede ejer).

Køb brugt

Mangler du alligevel lige noget, der kan fuldende dit outfit, opfordrer vi dig til at købe brugt. Hvis det er et bestemt stykke tøj, kan du gå på Trendsales eller lignende, hvor du nemt kan finde det du leder efter via en søgning. Er du ude på at blive inspireret, kan du ofte finde nogle fede ting i en genbrugsbutik nær dig - så det er bare at gå på jagt!

Lej, lån eller byt

Du behøver heller ikke at fylde dit tøjskab op med “nyt” tøj, bare for at anskaffe det perfekte julesæt. Du kan nemlig låne eller leje et stykke tøj. Først og fremmest kan du overveje muligheden for at låne fra en ven eller en veninde. Dette er (som regel) gratis og ret nemt. Og så kan det jo være, at du har set de har haft noget tøj du er helt forelsket i? Alternativt hvis du synes din garderobe er ved at blive kedelig, kan du overveje om du skulle afholde en lille byttesession med nogle venner.

Det er stadig forholdsvist nyt at leje tøj, så det er ikke fordi markedet for det er enormt stort. Men det kan bestemt stadig være en mulighed, hvis man finder noget, der falder i ens smag. Det kan især være en god idé, hvis man gerne vil have noget mere eksklusivt og dyrt tøj, som man alligevel kun ser sig selv have på en enkelt gang. Fx. har Ganni lanceret platformen GANNI repeat, hvor man kan leje tøj fra dem.

Hvis du køber nyt

Vi vil selvfølgelig helst have at du holder dig væk fra at købe nyt. Også fordi der findes rigtig mange gode alternativer til det. Men kan du alligevel ikke lade være, er der et par forbehold du kan tage dig. Først kan du sikre dig at købe fra etiske virksomheder, der ikke bidrager til fast fashion industrien og dårlige arbejdskår. Dernæst kan du vælge tøj af kvalitet, der er produceret med respekt for miljøet. Det er også enormt vigtigt, når du køber nyt tøj, at du gør det med henblik på at eje og bruge det i mange år. Sørg derfor for at det er tøj du kan lide at gå i og også synes er flot i morgen.

Pakkeleg (og mandelgaven)

Udover alle de gaver der uddeles på juleaften, bliver der også købt rigtig mange små pakker i julemånederne. Og det bliver ofte brugt som led i spil og hygge på festdagene. Det betyder desværre også at der købes utallige ubrugelige ting, der bestemt ikke er produceret med omtanke for miljøet.

Brugte gaver

Overvej i stedet at lave en aftale med de andre deltagere, om at alle gaver skal være brugte. Omend det så er noget man har liggende hjemme i skufferne man ikke længere selv bruger, eller om det er noget du går i genbrugen for at finde. På den måde kan det også være at du kan finde nogle bedre ting til en lavere pris.

Brugbare gaver

Det første man tænker på, når man tænker pakkelegsgaver, er nok næppe kvalitet og brugbarhed. Men det kan det jo blive. Prøv at forestil dig en anden følelse end skuffelse, når du åbner en pakkelegsgave? Ved at aftale med de øvrige deltager, at gaver skal være brugbare, er der større sandsynlighed for at tingene ikke ender i skraldespanden. Hvis du synes det er svært at finde brugbare gaver til 10-20 kroner, kan I aftale at købe én stor gave i stedet for mange små. Hvad brugbare gaver er, er selvfølgelig forskelligt fra person til person. Prøv at tænk på ting, de fleste bruger i hverdagen. Mad og snacks er for eksempel altid en god go-to.

Ekstra kudos til dig der formår at købe pakkelegsgaver der er både brugbare og brugte.

Bonustip

Julehilsner

Sender du julekort, eller er der nogen du ikke ser i år, som du gerne vil vise at du tænker på? I så fald foreslår vi at bruge mails til at sende din julehilsen i år. Hvis du gerne vil sende et flot og personlig kort, kan du designe dit eget på Canva.

Transport

Hvis du skal drikke, er det altid en god idé at lade bilen eller cyklen stå derhjemme. Find i stedet en bus eller et tog, der kan få dig til og fra lokationen.

Hvis du vil køre i bil, opfordrer vi dig til samkørsel. Enten ved at tage flere personer med i din egen bil, eller ved at køre med andre. Hvis ikke du selv kender nogen, der skal samme vej som dig, kan du bruge bildeling platforme, som GoMore.

Pas på jer selv og hinanden

Madindtaget er ikke det eneste, der skrues op for i julen. I december stiger alkoholsalget nemlig med 35 %. Husk at drikke ansvarligt, respektér hinanden og gem gerne dine fulde venners bilnøgler.

Sluk elektronikken når I er sammen

Julen handler mest af alt om samvær med dine nærmeste. Så vær til stede og læg din telefon fra dig, sluk for fjernsynet og spil brætspil frem for ipad. Så sparer du samtidig på strømmen.

Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.

God jul.

For mere inspiration, kan du også læse følgende guides: