Når vi snakker en mere bæredygtig jul, er pynten nok ikke det, der batter allermest at ændre på. Alligevel synes vi det er værd at tage fat i, fordi det er en lavthængende frugt. Du behøver altså ikke gå meget kompromis, hvis overhovedet, når det kommer til at vælge mere bæredygtig julepynt - og derfor er det et nemt sted at starte.
Hjemmelavet julepynt
Der er massere af inspiration på nettet, når det kommer til hjemmelavet julepynt. Så det er bare at gå i gang med researchen! Her giver vi dig lidt idéer til, hvordan du også kan sørge for at det har en lav miljøbelastning.
Undgå for meget papir
Julehjerter, -stjerner, kræmmerhuse, musetrapper, guirlander. Hvert år bliver der brugt rigtigt meget papir på at klippe-klistre pynt, der alligevel bliver smidt ud efter jul. I år når du skal lave dit krea-julepynt, kan du vælge at tage en anden tilgang. Enten ved at bruge papir, der alligevel skal ud, såsom avispapir og magasiner. Ellers kan du bruge andre ting og materialer til at være kreativ med. Det er kun fantasien der sætter grænser. Måske kan du endda finde på brug af ting, du normalt smider ud? Det kan fx. være af stofrester, tomme toiletruller eller gamle syltetøjsglas.
Naturens pynt
Når nu vi taler alternative materialer, er det oplagt at nævne de ting du finder i naturen. I forvejen bliver naturen brugt meget når vi pynter op til jul, så det skal vi selvfølgelig bare gøre endnu mere. Gå en hyggelig tur i skoven, og find flotte kogler, grene, sten og hvad du ellers kan bruge til dit julepynt og dine dekorationer.
Spiseligt pynt
Julesnacks laves der rigeligt af i december. Så hvorfor ikke kombinere din julebagning med din oppyntning? Du kan fylde kræmmerhuse med slik, eller lave flotte julekager med glasur, til at hænge på træet. Hvis du vil gå all-in, kan du fx. lave en gingerbread house konkurrence med din familie, for at se hvem der kan lave det flotteste.
Ikke-hjemmelavet julepynt
Brug det pynt du allerede har
Det mest bæredygtige julepynt er det du allerede ejer. Har du virkelig behov for en nisse mere, bare fordi den ser sød ud? Tøm kælderkassen, og find dit gode gamle julepynt frem. Måske kan du være kreativ og bruge det på en ny måde?
Køb brugt
Hvis du alligevel synes at du mangler noget julepynt, opfordrer vi dig til at tage et kig på dba. Der er mange, der sælger ud af deres gamle julepynt. På den måde kan du samtidig finde noget billigere og ofte mere unikt julepynt. Du kan jo også være så heldig at kende nogen, der har ALT for meget julepynt, og gerne vil forære noget væk til dig.
Julemarkeder
Skal du en tur på julemarkedet, kan du sagtens blive fristet af de flotte dekorationer og julepynten. Her opfordrer vi dig til at købe ting, du ved er hjemmelavet af standejeren. Generelt set, hvis du skal ud og købe nyt julepynt, opfordrer vi dig til at købe noget der er hjemmelavet og sælges lokalt.
Juletræet
Først og fremmest kan du overveje, om du overhovedet har brug for et juletræ. Hvis juleaften alligevel ikke bliver holdt hjemme hos dig, kan det nok godt undværes. Måske kan det også undværes, selvom juleaften holdes hos dig? Der må du gøre op med dig og dine nærme, hvor traditionelle I skal være.
Det klassiske juletræ
Skal du have fældet dig et juletræ, på helt traditionel vis? I så fald kan du overveje, hvilken træsort du skal have. Den mest brugte træsort af juletræer er Nordmannsgran. Det har en co2-udledning på 16 kg. pr. træ. Kan du derimod finde et juletræ i Rødgran, sparer du 4 kg. co2. Det er dog ikke ligeså nemt at finde, og det drysser også lidt mere.
Du kan også vælge at købe økologiske juletræer. På den måde sikrer du dig, at der ikke bliver brugt sprøjtegift til at dyrke træerne. Hvis et økologisk juletræ bliver behandlet ordentligt, holder det lige så lang tid som konventionelle.
Til sidst vil vi opfordre dig til at vælge et træ, der er lidt skævt, bart eller lavt. De bliver nemlig ofte valgt fra og kasseret, og derfor ender deres co2-udledning, med at være “spildt”.
Juletræer i potte
Juletræer i potte, der kan genplantes, er blevet ret populært over de sidste år. Og selvom det er et super smart koncept, er det ikke altid lige bæredygtigt. Juletræers evner til at blive genplantet, kan være svært at bevare, når de rykkes indenfor. Derfor er det, i dette tilfælde, bedre at vælge Nordmannsgran end Rødgran, da det er en mere hårdfør sort.
Hvis du vælger at få et juletræ i potte, så husk at følg anvisningerne fra firmaet du lejer det fra. Så er der større chance for succes ved genplantning.
Plastik juletræer
Mange vælger at benytte plastik juletræer, fordi det er nemt og kan genanvendes. Ud fra et miljømæssigt perspektiv, kan det dog sjældent svare sig. Et plastik juletræ skal nemlig bruges 13 år, før det har “betalt sig hjem”.
Krea-træ
Kreativitet er en stor del af julen. Derfor kan det også være sjovt at gå kreativt til værks, når det kommer til juletræer. Idéer er der nok af, og det er nok bedst du finder inspirationen til det selv. Google “DIY christmas tree” og gå på opdagelse blandt alle de gode idéer.
Lys
Stearinlys
Almindelige stearinlys udsender skadelige partikler og forurener derfor dit indeklima. Tænk derfor over hvilke lys du vælger. Du kan få nogle økocertificeret stearinlys, som er en del bedre for dig. Du kan også få lys lavet af bivoks eller sojavoks, som varmt kan anbefales!
Alternativt kan du lave dine egne lys ved hjælp af appelsinskal og madolie.
I stedet for at bruge levende lys, kan du også bruge efterlignende LED lys.
Lyskæder
Hvis du skal have lyskæder op, foreslår vi dig at bruge LED lys. Gløde- og halogenpærer er nemlig 16 gange så elforbrugende i forhold til LED. Hvis du bruger en kontakt med timer, kan du samtidig sikre dig at lysene ikke er tændt hele tiden.
Hvis du skal have udendørs lys, så husk at tage hensyn til dine naboer. Placer det steder, hvor det ikke generer dem.
Bonustip
Har du noget julepynt liggende i en kasse i en kælder, du ikke længere gider at tage frem til jul? Sælg eller giv det videre, så nogle andre kan få glæde af det.
Lad os sammen gøre op med køb-og-smid-væk-samfundet.
God jul.